PANI TO POTRAFI W PROGRAMIE UGOTOWANI - CZYLI PRZEPIS NA NAJLEPSZĄ ZUPĘ SEROWĄ

16.4.18 Pani to potrafi Ania & Beti 4 Comments


Kiedy człowiek bierze udział w programie telewizyjnym, a na dodatek jest blogerem wnętrzarskim, musi się postarać. O tak! Presja jest wielka, bo przecież oglądać cię będzie pół Polski i krytykować do woli. O ile kucharką nie jestem, więc krytyki kulinarnej się nie boję, to krytyki wnętrzarskiej,to już tak. 

Ale po kolei, bo jednak telewizja zobowiązuje…

Kiedy już wiedziałam, że castingi wypadły pomyślnie (a chętnych z Wrocławia było prawie 80 osób)i, przeszłam się po moim mieszkaniu i z miną krytyka na nie spojrzałam. O rany! Dopiero teraz dotarło do mnie, że mieszkanie wymaga odświeżenia no i na czym ja podam kolację !!! 

Rozpoczęłam dość nerwową inwentaryzację sprzętów i takie wnioski mi się nasunęły. Krzesła w jadalni mam dramatyczne (kocie drapaki całe w strzępach), muszę kupić nowe. Mieszkanie wymaga odmalowania, co się dobrze składa - bo i tak miałyśmy wypróbować nowe kolory, które stworzyłyśmy dla serii farb SMART PAINT marki Bondex (piszemy o tym TUTAJ). Na szczęście w kwestii zastawy stołowej mogłam być spokojna, miałam w czym wybierać. 

Co zrobiłam nowego w mieszkaniu, to pokaże Wam w kolejnym materiale. Dzisiaj chciałam skupić się na stole i menu, bo takie pytania juz po emisji programu, do nas wpłynęły. 

Jak wcześniej wspomniałam, uleganie porcelanowym zachciankom się opłaciło.  W mojej jadalnianej witrynie zgromadziłam pokaźne zapasy wszelkiego rodzaju szkła, misek, półmisków czyli szeroko pojętej „porcelany”. Teraz musiałam tylko dopasować dostępne akcesoria do menu (ścian i szaf!) :). Postawiłam na niebieskie szaleństwo.



Kiedy zastanawiałam się nad tym co podam, wiedziałam jedno - ciasta to ja nie upiekę. Po wielu przemyśleniach moje menu wyglądało finalnie tak:

PRZYSTAWKA
"NIE JESTEM JAK ZUPA POMIDOROWA"
Aksamitny krem serowy z ziemniaczkami i czerwonym pieprzem
podany z wędzonym łososiem, szynką i pomidorkami koktajlowymi

danie główne
"NA PEŁNYCH OBROTACH"
Indyk w leśnym sosie podany na kurkach, rydzach i prawdziwkach
Podany z ziemniaczanym puree i miodowymi karotkami 

deser
"NA DESCE ZMAJSTROWANE"
Cassata a’la Siciliana 


Przystawka
Podanie zupy było łatwe. Od lat podaję ją w kupionych na starociach bulionówkach. Do tego pięknie pasowały mi białe talerze z niebieskimi różyczkami. Cały zestaw kupiłam na Regnum.pl (seria Alice Indygo). Mają tam naprawdę cudne rzeczy! Serwetki i widelczyki kupiłam w TK MAXX’ie. Do całości bardzo pasowało mi niebieskie szkło. Nie wiem kto jeszcze kupuje szklanki pasujące do mebli, ale ja takim wariatem właśnie jestem. Szklaneczki więc podpatrzyłam na blogu naszej serdecznej koleżanki Marty (ZOYKA HOME), i musiałam je mieć (link). Od razu wiedziałam, że będą pasowały. Kryształowe kieliszki pożyczyła mi Ania, bo potrzebowałam czegoś subtelnego do całej tej kompozycji. 




danie główne i deser
Moje danie główne nie było zbyt trudne i wyrafinowane, potrzebowało więc wyrafinowanej oprawy. Tą rolę doskonale spełniła Porcelana Kristoff z limitowanej kolekcji Circus. Kiedy zobaczyłam tę porcelanę podczas Łódź Design zakochałam się. To była miłość od „pierwszego wejrzenia”. Te delikatne złocenia i piękne niebieskości - po prostu cudo! Porcelana Kristoff ma jeszcze coś, czego nie mają inni, a mianowicie piękny, ciepły, biały odcień porcelany kostnej. Musiałam ją mieć!  No i teraz doskonale się przydała. 








Deser w końcu wylądował na małych, białych talerzykach zdobionych drobną, złotą siateczką. Okraszony kawą w dzbanku ze złotym uszkiem, stworzył zgrabne wieczoru zakończenie. I nawet, jeśliby komuś moje jedzenie nie pasowało, to o zastawie nic złego nie mógł powiedzieć :)

Dla zainteresowanych podaję przepis na moją zupę serową (porcja dla 4 ok osób).

zupa
Dla zainteresowanych podaję przepis na moją zupę serową (porcja dla 4 ok osób).

4 sztuki serków topionych typu Gouda, Cheddar
250 ml śmietanki 18%
300 ml wody
1 kostka bulionu warzywnego bez glutaminianu sodu
Ziemniaki gotowane w kostce 4 sztuki
Papryczka chili
2 ząbki czosnku 
Kurkuma - szczypta
Pieprz czerwony 
Szczypiorek / do posypania zupy

DODATKI:
szynka gotowana
łosoś wędzony 
pomidorki koktajlowe 
pieczywo 

Do garnka wlać śmietanę, wodę, dodać bulionetkę, zagotować. Wlać śmietankę, dodać serki topione. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia sera. Dodać papryczkę chili, kurkumę i czosnek. Gotować do zagęszczenia. Uwaga: gotować należy na wolnym ogniu, żeby nie przypalić i nie „przegotować” śmietany. Jeżeli zupa wyjdzie za rzadka, należy dodać odrobinę śmietany 30%. :) 

Ziemniaki ugotować osobno, po ostudzeniu pokroić w kostkę. Dodać do serowej. Zupę można podawać z szynką gotowaną lub wędzonym łososiem, ja osobiście lubię i z tym i z tym! Po wlaniu zupy do talerza posypujemy ją świeżo posiekanym szczypiorkiem i dodajemy pokrojone pomidorki. 

S M A C Z E G O !

A jeśli chcesz zobaczyć jak smakowało uczestnikom 
programu, to zapraszamy na Playera - TUTAJ
lub w najbliższą sobotę w TVN o godzinie 12:50
na powtórkę odcinka 7 / sezon 13 


POZDRAWIAMY
 DZIEWCZYNY PANI TO POTRAFI

4 komentarze:

  1. Gratuluję występów ;) porcelana Kristoff sliczna , obejrzę na pewno odcinek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękujemy :) Napisz czy ci się podobało :)

      Usuń